Doar 23% dintre companiile europene utilizeaza calculatoare si imprimante eficiente energetic, chiar daca 68% declara ca aspectele legate de mediu sunt din ce in ce mai importante pentru organizatiile lor, potrivit noului studiu Epson asupra sustenabilitatii, realizat pe 500 de companii europene.
Scopul studiului a fost de a analiza importanta dezvoltarii sustenabile si influenta acesteia asupra deciziilor de achizitii IT. Cercetarea a fost realizata pentru Epson de Quocirca, o companie europeana de cercetare si analiza care a intervievat manageri IT si directori de achizitii atât din companii mari , cât si din companii mici si mijlocii , active in domenii precum retail, servicii financiare, educatie si sectorul public.
Diferente clare de abordare au fost observate intre companiile mari si IMM-uri: 74% dintre companiile mari au afirmat ca dezvoltarea sustenabila reprezinta o prioritate, fata de 33% dintre IMM-urile care au precizat acelasi lucru. In mod surprinzator, doar jumatate dintre companiile europene (53%) au declarat ca acest lucru e important in ansamblu.
Masuri de protectie a mediului, cum ar fi reciclarea hârtiei, iluminatul cu un consum redus de energie si cresterea eficientei energetice sunt des intâlnite in cazul companiilor analizate. Diferentele evidente apar in gradul de utilizare a solutiilor IT eficiente energetic, in functie de dimensiunea organizatiei. Astfel, 39% dintre companiile mari sunt mult mai dispuse sa utilizeze solutii IT eficiente energetic, comparativ cu 8% dintre IMM-uri, care considera ca pretul este principala bariera.
„Desi IMM-urile percep sustenabilitatea ca pe un cost si nu ca pe o oportunitate, contrariul e adevarat de multe ori. Trecerea de la imprimantele laser la cele cu cerneala, de exemplu, poate ajuta companiile sa obtina economii de energie de pâna la 96%, reducerea emisiilor de CO2 cu pâna la 92% si o reducere a cantitatii de deseuri de pâna la 95% . Prin urmare, se obtine nu numai o eficientizare a costurilor, ci si o eficientizare a energiei”, spune Rob Clark, Senior Vice President Epson Europe.
In prezent, organizatiile sunt supuse unor presiuni foarte mari, deoarece trebuie sa respecte reglementarile si standardele nationale si europene privind dezvoltarea durabila. Conform rezultatelor studiului, companiile mari sunt la curent cu recomandarile europene in privinta mediului (55%), cum ar fi Ghidul Achizitiilor Publice Ecologice (Green Public Procurement – GPP) si sunt dispuse sa investeasca in angajarea unui expert in dezvoltare durabila. 57% dintre companiile mari intervievate au declarat ca au angajat experti in dezvoltare durabila, comparativ cu doar 9% dintre IMM-urile care au precizat acelasi lucru. (A.D.).